Jagody Goji i ich właściwości

Owoce Goji wywodzą się z Azji. Według tamtejszych przekonań są to najzdrowsze owoce świata, co zresztą jest zgodne z prawdą. Jagody goji pomagają w zwalczaniu wielu chorób i dolegliwości. Są gotowe do spożycia już takie prosto z krzewu. Możemy je dodawać do potraw, dzięki temu wzbogacą ich smak, oraz walory zdrowotne. Czym są owoce Goi i jakie mają właściwości?

Różne określenia jagód goji

Roślina ta znana jest pod wieloma nazwami. Oto niektóre z nich: kolcowój chiński, szkarłatny, witalne jagody, owoce życia, wilcza jagoda. To ostatnie jest znane wśród Brytyjczyków i może być dla nas mylące, gdyż my tą nazwę kojarzymy z inną, silnie trującą rośliną. Jagody Goji nie stanowią dla nas żadnego zagrożenia.

Czy jagody Goji można kupić w Polsce?

Oczywiście i są one ogólnodostępne, zazwyczaj pod postacią suszu.Z wyglądu przypominają trochę rodzynki lub suszoną żurawinę. W zasadzie mają też podobny smak. Jeśli zaś nie jesteśmy fascynatami suszonymi owocami, to możemy drzewo owocowe posadzić oddzielnie. Jednak należy liczyć się z tym, że pierwsze owoce pojawią się najprędzej za 3 do 5 lat. Takie owoce spożywane bezpośrednio z krzewu są zdecydowanie słodsze od suszonych, delikatniejsze w smaku. Przy zrywaniu należy na nie uważać, gdyż podczas zrywania utleniają się i zmieniają barwę z koralowej na czarnej.

Pamiętaj, jeśli kupujesz owoce w sklepie stacjonarnym to przyjrzyj się im uważnie. Powinny być suche i nie sklejać się w wilgotną papkę. Ich wielkość powinna wynosić około 2 cm. Powinny być mięsiste, suche, a w smaku słodkawe.

Jagody Goji i ich właściwości

Jak już wspomniałam wyżej, owoce Goji są receptą na długie i zdrowe życie, gdyż są źródłem cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają one:

  • 19 aminokwasów (w tym 8 takich, które organizmowi można dostarczyć wyłącznie w pożywieniu tzw. egzogennych);
  • cynk, żelazo, selen, fosfor, wapń, potas;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-6 i kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu);
  • karetonoidy (w tym także beta-karoten i luteinę);
  • polisacharydy (które pomagają wzmacniać układ odpornościowy i chronią przed rakiem);
  • beta-sisterol (pomagający obniżyć poziom cholesterolu we krwi);
  • ryboflawinę (która dba o układ nerwowy);
  • witaminy: C (świeże jagody Goji mają jej 50 razy więcej niż pomarańcza), E oraz witaminy z grupy B.

Ponadto jagody Goji są doskonałym przeciwutleniaczem oraz źródłem antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. To ma wpływ na starzenie się naszego organizmu. Zapewne stąd wzięła się nazwa owoców długowieczności. Dodatkowo jagody Goji ułatwiają zasypianie, koją nerwy, łagodzą migreny i reumatyzm. Zawarty w nich błonnik pokarmowy wspomaga trawienie. Regulują także ciśnienie i poziom cukru we krwi. Zalecane jest spożywanie tej rośliny cukrzykom i osobom które chcą zrzucić zbędne kilogramy – 100 gram suszonych owoców to 370 kalorii. Jagody Goji korzystnie wpływają na pamięć, koncentrację oraz wzrok, nerki i wątrobę oczyszczają z toksyn.