Krążki cebulowe – przepis

Krążki cebulowe czyli inaczej onion rings to dość popularna przekąska zagranicą. Ja dziś postanowiłam przyrządzić je w domu. Okazało się to na prawdę proste. Podstawę tutaj stanowią krążki cebuli obtoczone w cieście i panierce. Można podawać je jako przekąska, z sosem lub dodatek do głównego dania.

Poniżej prezentuję Wam przepis, który zobaczycie, że robi się na prawdę szybko i bezproblemowo.

Przepis na krążki cebulowe

  • 2 – 3 duże cebule
  • około 200 gramów mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki soli do smaku
  • trochę papryki
  • odrobinę mleka
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierki

Kroimy cebulę na krążki, takiej wielkości by móc rozdzielić ją na krążki. Mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i opruszamy nią krążki cebulowe. Następnie mąkę wraz z jednym jajkiem i mlekiem mieszamy na jednolite ciasto, takie mniej więcej gęstości śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej i w tym czasie maczamy krążki w cieście i obsypujemy je bułką tartą. Smażymy w głębokim oleju do momentu uzyskania złocistego koloru.

Usmażone krążki odkładamy na ręcznik papierowy w celu odtłuszczenia. Krążki możemy podawać z sosem lub jeść bez dodatków.